Top 60

luni, 28 septembrie 2009

Prima zi „de” India

Nu am dormit mai bine in viata mea! Ce pat absolut fantastic!!!
Dimineata, defapt m-am trezit pe la 12, mi-am amintit de soparlita, si desi am zarit-o pe perete, auzind povesti din Egipt, am decis sa imi scutur pantofii inainte sa ii pun in picioare… J cine stie ce alte animalute se pot ascunde pe acolo?
Ies din camera, cunosc familia (mama imbracata in sari, 2 baieti – cel mai tanar dintre ei venise sa ma ia de la aeroport, o fata care mi-a acceptat cererea de a sta la ei... tatal nu e prin preajma acum).
(Nu v-am spus care este strategia mea in gasirea gazdelor CouchSurfing. M-am gandit sa caut fete sau doamne, care nu sunt membrii de mult. Am citit in cercetarile mele legate de CouchSurfing, si mi se parea ca are sens, ca membrii mai noi sunt mult mai draguti pentru ca nu s-au plictisit inca de vizitatori. Intrebarea e de ce iti mai ofera ospitatalitatea cei care nu-si doresc sa aiba vizitatori?)
Oricum, dupa scurte prezentari si o mica senzatie de jena, m-au invitat sa mananc alaturi de ei. Mancare indiana imi amintesc sa fi incercat doar o data inainte si sa fi avut probleme cu stomacul cateva zile dupa. In plus, deja ma simteam indatorata gazdelor mele pentru deranjul de a sosi la o ora atat de inoportuna si pentru camera cu baie (putin darapanata si cu dus cu apa rece, dar mult peste asteptarile mele) pe care mi-o pusesera la dispozitie. Am insistat sa mananc foarte putin, nici nu imi era foame, fiind inca extrem de obosita. In plus, trebuia sa fiu atenta, sa nu am probleme. Daca in Romania am avut probleme, cine stie ce o sa se intample in India, unde am auzit atatea despre apa, boli...
Totul era gatit foarte bine, insa. Si surprinzator, nu era prea iute. Intreaga familie era vegetariana. Fiecare dintre ei mancase carne la un moment dat, dar acum toti mancau vegetarian deoarece nu considerau necesar ca un animal sa isi piarda viata cand ei se pot hranii si cu alte mancaruri lafel de nutritionale si gustoase... Cat imi place cultura asta cu bun simt!
Casa este destul de mare, dar nu foarte ingrijita. Este foarte veche si aflu ca vor sa construiasca una noua, unde urmeaza sa decoreze mai frumos. Au si cateva ajutoare in casa. Indatorirea mamei este sa pregateasca macarea pentru familie. Fratii duc mancare tatalui la magazin si evident ajuta afacerea familiei (amandoi muncesc de la 14 ani sau chiar mai tineri). Ajutoarele spala vasele si au grija de restul lucrurilor din gospodarie.
Se pare ca picasem in grija celui mai tanar dintre baieti. Ma ia cu masina si ma duce la magazinul lor. Au un magazin cu multe textile din care nimic nu ma atrage... Ma intorc tot prin India.. Nici nu stiu la ce sa ma uit... Fete de perna indiane? Se gasesc peste tot! Materiale de sari? Nici nu stiu sa le port! Il cunosc pe tatal familiei, un domn foarte bland si dragut, la fel ca intreaga familie. Pentru a ma descurca pana schimb ceva bani, ma imprumuta cu echivalentul a 15 euro in rupii. Ii intreb unde pot sa imi cumpar o cartela pentru mobil, ca sa pot tine legatura cu ei mai usor. Imi spun ca e greu sa cumpar una, datorita legilor noi legate de terorism. Nu inteleg exact ce legatura are India cu terorismului. Imi spun ca au un prieten care lucreaza pentru o companie de telefonie mobila si ca o sa cumpere ei o cartele in numele lor si o sa mi-o dea mine. Sunt coplesita.
Intrarea in City Palace


Ma conduc cu masina pana la City Palace, cea mai mare atractie turistica a orasului.
Daca am timp, mi se recomanda sa merg si la observator. Imi dau o harta si ma asteapta la magazin mai tarziu.
Detaliu intrare in City Palace



Pe cont propriu, pentru prima data in India. O zi calda, dar destul de placuta. Palatul este o opera de arta a stilului Rajput. La fiecare pas sunt mii de detalii de care te poti minuna. Aflu ca polo-ul este un joc indian. Nu stiam…

Curte interioara


Ma impresioneaza o curte interioara cu patru porti care reprezinta cele patru sezoane: musonul sau toamna (simbolizat prin paun si zeitatea Cartigue), vara (simbolizata de lotus si Parvati), iarna (simbolizata prin petale de trandafir si o statuieta a zeitei Shiva), si primavara (reprezentata prin verde si denumita si “valuri”, insotita de zeitatea Ganesh).


Palatul este plin de vizitatori. Majoritatea sunt indieni. Sunt impresionata cand vad turism cultural practicat la nivel local. Majoritatea se uita cu interest, dar insistent la mine si multi din acestia, imi cer sa fac poze cu ei.. nu si cei din poza Bollywood-style...

Bollywood Inspired

Personalul palatului



 Si cu toata curiozitatea pe care o starnesc, si cu toata atentia pe care o primesc, si cu toate intreruperile explorarilor proprii pe care trebuie sa le accept, sunt cuprinsa de un sentiment complesitor de bunatate.  



Interactiunea cu acesti oameni, cu aceasta cultura - sau poate religie, este hipnotizanta, ca un drog.

Sunt coplesita de sentimentul ca bunatatea si bunavointa pe care o simt pentru acesti oameni, care nu era deloc studiata sau impusa, se revarsa asupra mea in valuri compuse din acelasi material. Defapt, ceea ce sunt eu este deschisa sa primesc invataturi fara sa judec. Si ce ma invata aceasta societate este bunatate fara margini. Sunt coplesita si absolut incantata.

Locul masinii in societate




Cand ies de acolo, incerc sa merg peste drum la Observator care intelesesem ca era interesant tot din punct de vedere arhitectural, dar este inchis. Nu e foarte tarziu, dar totusi e prea tarziu pentru asta.





Ma indrept inspre centrul orasului. O sa gasesc o piata, oare?

Am auzit vorbindu-se de Pink City... La ce sa ma astept?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu